Wetsvoorstel verplichte gedragscode ongewenst gedrag in consultatie
Het concept wetsvoorstel verplicht een gedragscode ongewenst gedrag voor werkgevers met 10 of meer werknemers. Dit wetsvoorstel beoogt een wijziging van de Arbowet en is op 17 februari 2025 ter consultatie voorgelegd. De einddatum van de consultatie is 23 maart 2025.
Een gedragscode is een effectieve en laagdrempelige maatregel om ongewenst gedrag tegen te gaan. Het opstellen van een gedragscode en het regelmatig onder de aandacht brengen ervan heeft een preventieve werking. Het zorgt ervoor dat in elk bedrijf het gesprek gevoerd wordt over hoe men met elkaar om wil gaan. Het geeft duidelijkheid over wat gewenst en ongewenst gedrag is. Daarnaast draagt een gedragscode bij aan een cultuur op de werkvloer waarin het vanzelfsprekend is om elkaar aan te spreken op gedrag. Dit helpt om snel in te grijpen bij ongewenst gedrag, waardoor de situatie niet onnodig escaleert.
De verplichting om een gedragscode ongewenst gedrag op te stellen gaat gelden voor werkgevers met minimaal 10 werknemers. Kleinere werkgevers zijn er – vanwege de administratieve lasten – van uitgezonderd.
Onder ongewenst gedrag wordt verstaan alle zaken die in de Arbowet onder psychosociale arbeidsbelasting vallen, zoals agressie, geweld discriminatie, pesten, seksuele intimidatie en werkdruk.
In het wetsvoorstel wordt vermeld dat in de gedragscode in ieder geval moet zijn opgenomen:
- wat wordt verstaan onder ongewenst gedrag;
- een duidelijke en begrijpelijke omschrijving van voorbeelden van gedragingen die in ieder geval ongewenst zijn;
- de mogelijkheden tot ondersteuning voor werknemers en werkgevers wanneer zij te maken krijgen met ongewenst gedrag;
- de maatregelen en sancties die volgen op overtreding van de regels uit de gedragscode;
- de functie van de persoon die werknemers kunnen aanspreken met vragen of opmerkingen over de gedragscode.
Werkgevers dienen ervoor zorg te dragen dat iedere werknemer kennis kan nemen van de gedragscode en dat de werknemers tevens adequate voorlichting krijgen over de gedragscode en wijzigingen daarvan.