Nieuwsitem

Beide glazen zijn maar half vol: de cumulatiegrond (i-grond) biedt uitkomst

Wat is er gebeurd?

Werknemer werkt als Ground Engineer aan het onderhoud van vliegtuigen. Tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden nuttigt hij een pakje vruchtensap uit het vliegtuig waaraan hij werkzaam is. Deze gebeurtenis wordt via een videocamera vastgelegd. De vliegtuigmaatschappij klaagt bij de werkgever van de Ground Engineer. Ontslag op staande voet volgt.

Werkgever hanteert een zero tolerance beleid. Op 3 september 2012 hebben de werknemers van het onderhoudsbedrijf een mail gekregen waarin de directeur aangeeft dat wie etenswaren uit de vliegtuigen nuttigt, ontslag op staande voet riskeert. Op 25 november 2017 mailt de directeur opnieuw dat het bedrijf op dit gebied een zerotolerancebeleid voert: ‘There is and will be no excuse for you to take what is not yours.’

Werknemer vecht het ontslag op staande voet aan.

Wat is het oordeel van de kantonrechter?

De kantonrechter vindt dat ontslag op staande voet voor het nuttigen van pakje(s) drinken van een klant van de werkgever, een vliegtuigonderhoudsbedrijf, een te zware sanctie is. De werkgever bepleit weliswaar dat zij een zero tolerance beleid heeft, maar de werkgever heeft dat beleid niet duidelijk genoeg kenbaar gemaakt en past dat beleid niet consequent genoeg toe. De arbeidsovereenkomst wordt wel ontbonden op de cumulatiegrond, de werknemer heeft zich een beetje verwijtbaar gedragen en de arbeidsovereenkomst is een beetje verstoord. De werkgever moet aan de werknemer de transitievergoeding betalen en een cumulatievergoeding van 25%.

Bron:

ECLI:NL:RBNHO:2021:158, Rechtbank Noord-Holland, 8835076 \ AO VERZ 20-174 (rechtspraak.nl)