Nieuwsitem

Werknemer van een vakantiepark krijgt affectieve relatie met een bewoonster van het park: contactverbod!

Wat is er aan de hand?

Werknemer werkt als medewerker technische dienst op een vakantiepark. Tijdens zijn dienstverband heeft werknemer een affectieve relatie gekregen met een van de bewoonsters van het vakantiepark, wier dochter bovendien werkzaam is op het park en in die zin een collega van werknemer is.

Werknemer heeft de relatie gemeld aan zijn leidinggevende. Die heeft werknemer aangeraden een einde te maken aan de relatie.

Daarnaast heeft de partner van de bewoonster bij werkgeefster zijn ongenoegen geuit over de situatie dat werknemer een relatie heeft met zijn partner. Werknemer is vervolgens op non-actief gesteld.

Het was de bedoeling van werkgeefster om werknemer te herplaatsen op een van de andere vakantieparken. Om uiteenlopende redenen is het niet tot een herplaatsing gekomen.

Werkgeefster weigert werknemer toe te laten tot zijn werkzaamheden vanwege de veiligheid van parkbewoners, medewerkers en werknemer zelf, die in gevaar kan komen door eerdere uitlatingen van de partner van de bewoonster met wie hij een relatie had.

Werknemer vordert werkgeefster te veroordelen hem binnen 24 uur na het te wijzen vonnis tot het einde van de arbeidsovereenkomst toe te laten tot de overeengekomen werkzaamheden.

Hoe kijkt de kantonrechter tegen de vordering van werknemer aan?

Omdat de arbeidsovereenkomst nog bestaat vloeit uit het beginsel van goed werkgeverschap voort dat een werknemer in beginsel recht op tewerkstelling heeft. Dat beginsel lijdt alleen uitzondering in het geval van een redelijke en voldoende zwaarwegende grond, afgezet tegen het eveneens zwaarwegende belang van de werknemer om de bedongen arbeid te verrichten.

Werkgeefster kan slechts in uitzonderingsgevallen een werknemer de toegang tot de werkzaamheden kan weigeren. In het voorliggende geval is sprake van een omstandigheid die werknemer persoonlijk betreft. Deze persoonlijke omstandigheid heeft geen directe invloed op het functioneren van werknemer als werknemer in dienst van werkgeefster.

De kantonrechter wijst daarom de vordering van werknemer toe, met een aanvullende bepaling. Om het risico van escalatie zo veel mogelijk uit te sluiten, bepaalt de kantonrechter dat werknemer op het vakantiepark niet binnen een straal van 75 meter van de woning van de betrokkenen bewoonster zijn werkzaamheden zal uitvoeren.

De toe te wijzen veroordeling tot wedertewerkstelling kan niet worden toegewezen tot het einde van de arbeidsovereenkomst, zoals werknemer vordert, omdat er altijd ontwikkelingen kunnen zijn, die maken dat werknemer zijn werkzaamheden niet kan of mag uitvoeren.

Bron: ECLI:NL:RBDHA:2024:15445, Rechtbank Den Haag, 11303985 RL EXPL 24-17165 (rechtspraak.nl)